EUS vizsgálat altatásban

Mi az euh (endoszkopos ultrahang)?

Az endoszkópos ultrahang (EUH) vagy más néven endoszkópos ultrasonográfia (EUS) egy olyan modern, hibrid technológia mely kombinálja az endoszkópos és az ultrahangos diagnosztikát, képalkotást. Ennek kivitelezéséhez egy endoszkóp végére helyezett ultrahangos detektáló fej van rögzítve és ezáltal a tápcsatorna belsejéből a lumen felől kifelé a test felé lehet folyamatos ultrahangos képet és élő video jelet képes rögzíteni, mely 3D és doppler ultrahang módokban is működik.  

EUS-vizsgálatok-altatásban

EUS vizsgálat menete:

Az endoszkópos ultrahang vizsgálatot endoszkópos laboratóriumokban, erre szakosodott, tapasztalt szakemberek végzik. Az endoszkópos ultrahang vizsgálat eszköze egy ultrahangos vizsgálófejjel (transzducerrel) ellátott video endoszkóp. A beavatkozás során a garat helyi érzéstelenítését követően egy ujjnyi vastagságú, hajlékony optikai műszert vezetnek le a szájon át a nyelőcsőbe, majd a gyomron keresztül a nyombélbe. A vizsgálat során rendszerint a gyomorba folyadékot (vizet) is juttatnak, amely elősegíti a tájékozódást. A vizsgálat tovább tart mint a szokásos gyomortükrözés.  A vizsgált területre ráhelyezik a transzducert (vagyis az ultrahangot kibocsátó és felfogó ultrahangfejet). Az ultrahang technika fizikai alapja, hogy a készülék által létrehozott magas frekvenciájú hanghullámokat a különböző szövetek eltérő módon verik vissza. A visszavert hangenergia egy részét a transzducer felveszi és a különbségeket képpé alakítja. Az így nyert képet egy képernyőre kivetítik, de video módszerrel rögzíteni is lehet a vizsgálatot.

Endoszkópos ultrahang

EUS vizsgálat indikáció:

A hazai irányelvek szerint az EUH legfontosabb indikációs területei az alábbiak: a nyelőcső daganat diagnosztikája és staging, a gyomor carcinoma és a gyomor lymphoma staging, a linitis plastica diagnózisa, a subepitheliáris (submucosalis) daganatok stagingje és szövettani differenciálása, a korai hasnyálmirigy daganatok diagnózisa, a hasnyálmirigy daganatok szövettani igazolása és stagingje, a krónikus és autoimmun hasnyálmirigy gyulladás diagnosztikája, a hasnyálmirigy cysták és neuroendokrin daganatok differenciál diagnosztikája, az 5 mm alatti méretű epeúti kövesség diagnosztikája, az epeúti a Vater papilla daganatok diagnosztikája és stagingje, a 10 mm feletti epehólyag polypusok diagnosztikája, a rectum daganatok stagingje és végezetül a tüdődaganatok és a mediasztinális daganatok és cysták diagnosztikája és stagingje.

Mire alkalmas a radiális és a linearis EUS?

Mind a linearis, mint pedig a radiális echoendoszkóp különösen alkalmas a hasnálmirigy, ezen belül is a hasnyálmirigy fej és az epeutak illetve a hasnyálmirigy vezeték megbetegedéseinek kimutatására. Az endoszkópos ultrahang még a hasi CT vagy MRi vizsgálatoknál is pontosabb diagnózist adhat az epeúti kövesség, az epeúti és hasnyálmirigy daganatok és a Vater papilla környéki kórképek eseteiben. Endoszkópos ultrahang vizsgálat javavasolható ERCP előtt annak eldöntésére, hogy milyen operatív beavatkozás szükséges.

A lineáris endoszkópos ultrahang célzott, invazív diagnosztikus és terápiás beavatkozásokra alkalmas, melyek közül a legfontosabb a mélyebb szövetekből és szervekből történő célzott vékonytű mintavétel (FNA: fine needle aspiration). A lineáris endoszkópos ultrahang napjainkban elsősorban onkológiai betegek stagingjében és a daganatok szövettani azonosításában alkalmazható, így a hasnyálmirigy daganatok, a tápcsatornai lymphomák, a submucosus daganatok,, valamint tápcsatornai daganatok májban megjelenő metasztázisának tipizálására, pulmonológiai területen padig a mediasztinális képletek és nyirokcsomók vizsgálatára alkalmas. Emellett nélkülözhetetlen a linearis endoszkópos ultrahang hasnyálmirigy pseudocysta, abscessus vagy walled off necrosis transgastrikus illetve transduodenalis endoszkópos drainage végzéséhez, valamint endoszkópos bilio-digestív anasztomozisok készítéséhez.

Eddig elvégzett vizsgálataink:

0
ERCP
0
EUS
0
Összesen

Mi a teendő vizsgálat előtt és után?

A vizsgálat éhgyomorra történik, ezért a beavatkozás napján, a vizsgálat előtt 4 órával sem szilárd, sem folyékony étel nem fogyasztható. Az endoscópos ultrahang vizsgálat tapasztalt szakemberek kezében gyakorlatilag szövődménymentes, azonban igen ritkán (kb. 10 000 vizsgálatból 1 esetben) előfordulhatnak szövődmények: az érzéstelenítőszer vagy a nyugtató injekció iránti túlérzékenység, a műszer okozta sérülés, a szövettani mintavétel után fellépő kisebb vérzés. Emiatt a vizsgálat után 1-2 óra megfigyelés szükséges.

Foglaljon időpontot

Kérdése van? Bejelentkezne?

Foglaljon időpontot Ügyfélszolgálatunkon keresztül, vagy akár online!