ERCP VIZSGÁLAT ALTATÁSBAN

Az ERCP vizsgálat (Endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia) az epeutak és a hasnyálmirigy vezeték kontrasztos feltöltése a Vater papilla felől retrográd endoszkópos technikával.

Mi az ercp?

ERCP (endoszkópos retrograd cholangiopancreatographia) a patkóbél, a Vater-papilla (az epeutak és a hasnyálmirigy vezeték közös kivezető nyílása), az epeutak, az epehólyag és a hasnyálmirigy vezeték vizsgálatára alkalmas diagnosztikai és terápiás eljárás. Az ERCP-vel olyan információkhoz juthat a vizsgáló orvos, amelyekhez hasi UH-al, CT-vel vagy MRI-vel nem tudna. Az ERCP (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia) vizsgálat lényege, hogy oldalra tekintő speciális flexibilis endoszkópon át, RTG kontrasztanyagot töltünk az epe és hasnyálmirigy vezeték rendszerbe, és a feltöltést követően áttekinthetővé válnak az epeutak, a hasnyálmirigy vezetéke, azok esetleges kóros elváltozásai (szűkület, kövek, gyulladás, daganat).

Az ERCP vizsgálat során apróbb micro-sebészeti beavatkozások elvégzésére is lehetőség nyílik, mint például a szájadék feltágítása vagy bemetszése (endoszkópos sphincterotomia), a vezeték kövek eltávolítása vagy a vezeték szűkületek endo-protézissel történő áthidalása. Az endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfiát intézetünkben altatásban végezzük, fájdalommentesen. Az ERCP során terápiás beavatkozások is elvégezhetőek, mint például epeúti szűkületek tágítása, vagy kövek eltávolítása.

Endoszkópia altatásban

ERCP vizsgálat menete:

A vizsgálat során egy speciális 12 mm vastagságú, oldalra tekintő endoszkóppal (duodenoscop) a vizsgáló orvos lehatol a Vater-papilláig, amelyen azonosítás után egy speciális ultravékony katétert (kanül) vezet keresztül az epeutakba vagy a hasnyálmirigy vezetékbe. Ezután kontrasztanyagot fecskendeznek be a katéteren keresztül és röntgenfelvételek készülnek, amelyek alapján megállapítható az egyes vezetékek átjárhatósága. Az ERCP során lehetőség nyílik az Oddi-záró izomgyűrű esetleges működésbeli zavarának megoldására (kitágítása vagy bemetszése, un. endoszkópos sphincterotomia). Ezt a módszert sphincterotomianak (izomgyűrű átmetszés) nevezik. Az endoszkópos sphincterotomia elősegíti a spontán epeúti kő távozást, csökken az epepangás, megszűnik a sárgaság, és ezáltal a gyulladásos szövődmények esélye is csökken. Endoszkópos sphincterotomiát több mint 30 évvel ezelőtt vezették be a klinikai gyakorlatba epeúti kövesség kezelésére. Az ERCP és az endoszkópos sphincterotomia indikációs köre azóta kibővült: epeúti szűkület tágítása, endo-protézisek (stent) behelyezése előtt, valamint az epeúti sebészet szövődményeinek (epecsorgás, posztoperatív szűkület) elhárításában is fontos a szerepe van.

Az ERCP vizsgálatot altatásban, fájdalommentesen végezzük. A beavatkozás ettől függetlenül nem rizikómentes, ehhez a vizsgálathoz mindenképp szükséges a beavatkozás előtt személyesen konzultálni az ERCP-t végző szakorvossal, hogy orvosilag valóban indokolt-e a vizsgálat, és elvégzése nem jár-e esetleges ismert szövődménnyel. Az ERCP vizsgálatokat minden esetben specialista végzi, valamint az altatást mindig szakképzett aneszteziológus felügyeli.

MIKOR HASZNOS AZ ERCP VIZSGÁLAT?

Magyarországon az epekövesség népbetegség. Egy nagy kő az epehólyagban veszélytelenebb, mint a sok apró, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy ezek az apró kövecskék étkezést követően – az epehólyag összehúzódása folyamán – kilökődhetnek az epevezetékbe , s ott epeelfolyási akadályt képeznek, mely kórkép (epeúti kövesség) az ERCP vizsgálattal diagnosztizálható és kezelhető.

Az epeúti kövesség okozta panaszok a bizonytalan hasi fájdalomtól kezdve, az erős jobb bordaív alatti lapockába sugárzó görcsökön át a sárgaságig, kivilágosodó székletig és az akut hasnyálmirigy gyulladásig széles skálán mozognak. Jellemző, hogy az epés fájdalom heteken át hullámzóan jelentkezik, hol van, hol nincs, ezért aránylag sok idő telik el, míg a beteg felkeresi háziorvosát.

Epeelfolyási zavart, illetve epevezeték elzáródást és a fentiekhez hasonló panaszok mellett sárgaságot és lázat okozhat epeúti ill. hasnyálmirigy daganat, az epeúti gyulladás, az epe bélbe történő beszájadzásánál található záróizom, az Oddi sphincter saját betegsége is.

ERCP viszgálat

Hogyan történik az ERCP vizsgálat?

Intézetünkben az ERCP vizsgálatot kizárólag altatásban (Propofolos mély sczedáció) végezzük altatóorvos bevonásával. A vizsgálat során a páciens a bal oldalán fekszik, a bal karját a háta mögé csúsztatja, térdeit felhúzza. Egy speciális endoszkóppal (oldalra tekintő, duodenoszkóp) lehatolnak a nyombélbe, és felkeresik a Vater-papillát. Az ERCP során az oldalra tekintő endoszkópon keresztül egy egyszer használatos, ultravékony, műanyag szondát (kanült) vezetnek le, melyet bevezetnek a Vater-papillában lévő Oddi-sphincteren (működést szabályozó izomgyűrű) keresztül a közös epevezetékbe, vagy a hasnyálmirigy vezetékbe. A páciens ekkor a hasára fekszik. A bevezetett ERCP-s szondán keresztül röntgen kontrasztanyagot töltenek be a vizsgált vezetékbe és a kontrasztanyag útját RTG képerősítővel követik, illetve lefényképezik. A kontrasztanyaggal feltöltött szervekről ilyen módon röntgenfelvétel készül, így direkt láthatóvá tesszük a közös epevezetéket, a májon belüli epeutakat, az epehólyagot vagy a hasnyálmirigy vezetéket. Az ábrázolódott képből következtethetünk az epe vagy hasnyálmirigy betegség jellegére, és annak elhelyezkedésére. Az ERCP-t követően a beteget 6-24 óráig célszerű megfigyelni, hogy megelőzhessük és időben észleljük a beavatkozást követő szövődményeket, mint például a post-ERCP hasnyálmidis izgalmat, gyulladást, fertőzést vagy a vérzést illetve az esetleges perforációt. A szövődmények megelőzésére a beteg infúziókat, Indomethacin kúpot és esetleg antibiotikumot kaphat a beavatkozás alatt és azt követően.

Eddig elvégzett vizsgálataink:

0
ERCP
0
EUS
0
Összesen

Mikor indokolt az ERCP vizsgálat?

Az ERCP vizsgálat napjainkban diagnosztikus jelleggel nem indokolt, kizárólag akkor ha terápiás konzekvenciája is van. Amennyiben diagnosztikus kérdés merült csak fel, helyette endoszkópos ultrahang vagy MR/MRCP vizsgálat végezhető.  Az ERCP vizsgálat legfontosabb indikációi: disztális típusú epeúti obstrukcióhoz társuló obstrukciós icterus vagy cholangitis, epeúti kövesség vagy annak alapos gyanúja, előrehaladott stádiumú inoperábilis epeúti, epehólyag és hasnyálmirigy daganat okozta epeúti elzáródás palliatív endoszkópos kezelése (stent), akut biliáris pancreatitis, krónikus obstruktív hasnyálmirigy gyulladás, pancreas pseudocysta, tályog vagy nekrózis, pancreas fisztula, idiopátiás akut recidiváló pancreatitis, pancreas daganat gyanúja, Oddi sphincter dyskinesis (funkcionális epeürülési zavar) és a postcholecystectomiás szindróma.

Foglaljon időpontot

Kérdése van? Bejelentkezne?

Foglaljon időpontot Ügyfélszolgálatunkon keresztül, vagy akár online!